Öspelen 2017, fyra medaljer och en massa rekord

Öspelen 2017 på Gotland blev Ålands bästa räknat i antal medaljer. 4 st, tre brons och ett silver, på Gibraltar 1995 tog Svante Åberg Ålands än så länge enda guld på 50m ryggsim, han fick ett brons på dubbla distansen och Sami Lehtinen tog också ett brons. I medaljtabeller brukar ett guld vara mer värt än hur många silver och brons som än tas, så i det avseendet är Gibraltar 1995 bättre.

Måndag 26 juni

DSC_8865

Eddie gjorde många stabila simningar under tävlingarna och höjde sin nivå framför allt på bröstsim rejält.

Inledningen av tävlingarna blev för ålänningarnas del inte så strålande, Fanny Ek simmade 400 medley en liten bit över pers och Jessica Lindholm simmade 100m fjärilsim aningen långsammare än tidigare Jenny Ek satte dock ett litet pers på samma distans. Kort därefter gick Eddie Eriksson i vattnet på 100m bröstsim och satte ett nytt prydligt pers med 3,5s till 1:11.46, Ellen Woivalin fortsatte med sekundens pers på 50m bröstsim, Gustav Carlsson med halvsekunden på 50m rygg och Olivia Weuro persade på 200m frisim med minsta möjliga marginal och tog sig till finalen som fjärde dam. I den avslutande stafetten över 4x50m frisim satte Jenny, Fanny, Jessica och Olivia nytt åländskt rekord med tiden 1:51.10 vilket tyvärr bara räckte till en sjätteplats en ynka tiondel från femmorna Shetland.

I finalen över 200m frisim satte Olivia ett nytt pers med närmare en sekund, men det resulterade inte i någon förbättrad placering utan hon slutade på en fjärde plats.

Tisdag 27 juni

Tisdagen inleddes med Ellens 200m bröstsim, där hon inte riktigt orkade hela vägen utan klockan stannade just över 3 minuter och några tiondelar långsammare än hon tidigare gjort. Sedan gick Gustav i vattnet på 100m fjärilsim och gjorde en stark simning med ett nytt pers och åländskt rekord med en dryg tiondel vilket placerade honom på andra plats inför finalen. Stella Donning simmade sedan 100m ryggsim på ett övertygande sätt och persade med 4,7 sekunder när hon noterades för 1:14.10. Fanny Ek var aningen snabbare utan att riktigt nå sitt personbästa. Eddie simmade därefter 50m bröstsim och persade även på den sträckan med 0.7s. På 50m fjärilsim slog Jenny nytt pers och åländskt rekord när hon noterade 29.31, Jessica som tidigare hade rekordet var ett par tiondelar långsammare och noterades för 29.65. Förmiddagspasset avslutades med stafetten över 4x50m medley där laget Jenny, Ellen, Jessica och Olivia åter blev första lag utanför finalen trots att de satte nytt åländskt rekord med tiden 2:03.86.

Glad Gustav

Glad medaljör

Kvällens final över 100m fjärilsim blev en rysare där Gustav till en början låg aningen efter men på slutet kunde pressa sig förbi och bli 3:a med nya rekordtiden 56.59. Även Olivia simmade i kvällens finaler eftersom hon hade den femte bästa anmälningstiden på 800m frisim, i finalen slutade hon fyra, men en av simmarna på morgonens försök var snabbare så hon blev till slut ändå femma.

Onsdag 28 juni

Ellen inledde onsdagens försökstävlingar med att sätta ett nytt pers på 100m bröstsim med tiden 1:19.87, nästan 2 sekunder bättre än tidigare notering. Det följdes upp av 100m frisim där Eddie satte nytt pers med 1,3 sekunder och noterade 58.08 och Olivias 50m frisim på 26.75 vilket var en 0,2sekunders förbättring av hennes egna åländska rekord och gav en fjärde plats inför kvällens finalsimning. Därefter var det Gustavs tur att simma och även han lyckades ta sig till final på 50m fjärilsim även om det inte blev pers, även Gustav var fyra till final. Men i båda finalerna var det hårt om platserna och mindre än 0.6 sekunder skiljde mellan första och femte plats. Jenny simmade också försök på 50m frisim och blev 8 på en tid aningen över pers.Stella simmade 200m ryggsim på ett nytt pers lite mer än en sekund bättre än tidigare gick hon i mål på 2:46.98. Morgonens stafett var 4x100m frisim och Jenny, Stella, Jessica och Olivia blev åter 6:a med nytt åländskt rekord 4:06.78 bara en halvsekund från femmorna.

Bronsmedaljörer1

Dubbla bronsmedaljörer

I finalerna lyckades både Gustav och Olivia plocka en placering och slog händerna i målplattorna som treor. Båda satte också åländska rekord på sträckorna, Gustav förbättrade sitt pers med 2 hundradelar och Olivia sitt med drygt 0.3sekunder. Båda var lite efter vid 25m vändningen men gjorde en riktigt stark hemgång och simmade upp sig där.

Torsdag 29 juni

Torsdagen inledde Jenny med 100m medley aningen över pers, Fanny simmade sen 200m fjärilsim även det lite långsammare än tidigare. Olivia simmade sedan in på bästa försökstid på 100m frisim med 58.22 vilket var nytt åländskt rekord med några tiondelar. Kort därefter vad det dags för Gustav att simma försök på 50m frisim vilket slutade med en delad femteplats och en omsimning som han tyvärr förlorade. På 50m ryggsim var det dags för Jenny igen och även Stella, båda simmade bra, men kunde inte pressa sina tidigare rekordnoteringar och hamnade utanför finalen. I försökssimningarnas sista individuella gren simmade Eddie 200m bröstsim på ett fenomenalt sätt och putsade sitt pers med 7 sekunder till 2:40.46. Förmiddagen avslutades med stafetter, först damernas 4x100m medley där Fanny, Ellen, Jessica och Stella simmade och sen 4x50m frisim mixed med Jenny, Gustav, Olivia och Eddie. Det laget tog sig som tredje lag till finalen med nytt åländskt rekord 1:42.64.

Olivia i flaggan

Olivia på väg mot prispallen efter silverloppet på 100m frisim

I finalen hade emellertid de två lagen på fjärde och femte plats bytt ut simmare vilket gjorde att de blev starkare där än i försöken. Det blev ändå ett nytt åländskt rekord för kvartetten, 0.02s snabbare än på morgonen!
Olivia fick hårt motstånd i finalen över 100m frisim och låg ett tag ganska illa till, men på slutet simmade hon upp sig till en silvermedalj när hon noterades för det nya åländska rekordet 58.04

Sammanfattningsvis gav tävlingarna många goda tider för debutanterna och många gjorde resultat på en helt annan nivå än tidigare något som hoppeligen sporrar till fortsatt hård och målinriktad träning när väl sommarledigheten tar slut.