Fridykarna på djupträningskickoff i Veikkola

Vårterminen är för många en avslutning på träningsåret för många, för fridykarna är det startskottet för utomhussäsongen och den mycket eftertraktade dykningen i havet runt Åland.

Så med nattfärjan på fredagskvällen, från Mariehamn den 12 maj, begav vi, Rasmus och Wanja Westerback, Andreas Malm, Anders Larsson och Daniel Flöjt, oss mot Helsingfors och siktet inställt mot den enda privata djupdykningspoolen inomhus i Finland.

Sukellus Areena

Sukellus Areena

Sukellus Areena,(SA) i Veikkola erbjuder ett mycket brett utbud av dykmöjligheter under hela året både för erfarna och oerfarna dykare och fridykare. Med åtta meters maxdjup i den L-formade poolen med tre olika djup, 1,5m, 5m och 8m kan fridykaren enkelt prova på många av de fridykningsövningar vi tränat i hemmapoolen. De erbjuder även möjligheter till hopp från ca 2-3 meters höjd.

SA ordnar allt man kan tänkas behöva för sin träning. De har komplett utrustning för apparatdykare, inklusive egen luftpåfyllningsstation för dem som dyker med tuber så att besökarna kan fokusera på sin dykning.

För oss fridykare som dyker med personlig utrustning för att kunna njuta maximalt av våra dyk, så var möjligheten att kunna parkera 3 meter från ingången, och bara bära in utrustningen fem meter från bil till bassängkanten en lättnad då vi hade en hel del vikter med oss.

Efter en snabb och välkomnande visning direkt vid bassängkanten, var vi snabbt klara att hoppa i den 21-22 grader varma poolen. De flesta föredrog att dyka med lång våtdräkt, men ja det går bra att spendera 2-2 1/2 timmar i bara badbyxor.

Vi kunde i en mycket lugn och trygg miljö pröva oss fram till hur lite eller mycket vikt man behöver använda för att säkert kunna simma upp till ytan igen från både 5 och 8 meter.

Rasmus

Rasmus tryckutjämnar på väg mot 8m

Vi spenderade de snabba 3 timmarna i poolen med att göra en mängd olika dyk och träna tryckutjämning och nedstigningsteknik, dvs hur man enklast dyker ner till botten utan att använda så mycket kraft och energi. Övningar där man också tränar på att effektivt och lugnt återvända till ytan med och utan fenor och med varierande vikter. Det kan inte nog poängteras hur viktigt det är att i en säker miljö kunna få träna på hur det känns att ha tagit för mycket vikter på sig och att utan fenor och dyklina till hjälp ta sig tillbaka upp till ytan igen.
Vi övade också på att lämna alla vikter som man gör vid en nödsituation och att dykpartnern mötte halvvägs från ytan. Allt för att hålla en hög säkerhetsnivå och ett bra säkerhetstänk.

Efter att våra dykdatorer passerat över 40 dyk ner till 8 meter så var det dags att avrunda för att söka sig mot bastuavdelning och ha en summerande diskussion om vår kickoff för djupdykningssäsongen.

När vi var duschade och klara väntade nylagade mackor, te, kaffe och multivitamin juice oss och en titt på poolen genom pansarglasen på ca 4 djup. I anslutning till observationsrummet låg ett klassrum med ett tjugotal sittplatser där all multimedia fanns tillgänglig för att kunna hålla föreläsningar och lektioner.

På återresan hem konstaterades att det helt klart fattas en sådan arena på Åland, men att närheten och smidigheten till SA ger oss många anledningar att återvända dit igen.