Rollo

Lahtis simbassäng

Simbassängen i Lahtis ligger nedanför hoppbacken.

I helgen anordnades Rollo i Lahtis för simmare i åldern 10-12 för tjejer och 11-13 för killar. Ålands Simförening hade med sig 7 representanter. Det är en ganska spektakulär anläggning som ligger vid foten av hoppbacken.

Först ut av ålänningarna var Joa Metsola och Oliver Aalto-Hardy på 100m ryggsim. Båda putsade sina tidigare rekord, Joa med en dryg sekund och Oliver med 1,5 sekunder. Placeringarna för pojkarna blev 47e respektive 11e plats i P13-klassen. Olivers 11e plats blev dessutom ÅSFs bästa placering i årets Rollo-tävling.

Sedan var det dags för Milo Bergman på 200m medley, där det på grund av väderförhållande och ovana att simma utomhus inte riktigt gick som det hade tänkt sig. Han kom i mål på tiden 3.27,31 som räckte till 46e plats.

Mixedlaget

Mixedlaget, Theresia Lindholm, Joa Metsola, Amanda Ahinko och Oliver Aalto-Hardy

Fredagens sista gren var 4×100 frisim mixed där ÅSF hade med sig ett lag. Kvartetten bestod av Theresia Lindholm, Joa Metsola, Amanda Ahinko och Oliver Aalto-Hardy. Theresia öppna på 1:21,14, perset med 0,2s. Den slutliga tiden blev 5:12,74, ett nytt åldersklassrekord i 14-årsklassen.

Lördagens morgonen var sval och först ut var Milo på 100 frisim. Inte heller här gick det som planerat trots att han hade sett stark ut på morgonens insim. Han kom i mål, 3 sekunder över sitt pers på 1:24,65 som blev en 75e plats i P12-klassen.

Oliver på 200 medley var näst på tur av ålänningarna. Han kom i mål som 41e på tiden 3:01,58, även han 3 sekunder över sitt personliga rekord.

Härnäst var det Milo och Nova Larsson på tur med 100m ryggsim. Milo fick mer kläder på, då vi misstänkte att hans resultat berodde på att han fick för kallt precis innan starten. Milo simmade sedan in sig på 1:31,64, 1,3s över sitt personliga rekord och han hamnade på en 28e plats bland 12-åringarna. Nova öppnade sitt Rollo-mästerskap med bravur och kapade sitt tidigare pers med över 5 sekunder. Tiden blev 1:33,56 och gav en 39e plats bland 11-åringarna.

På eftermiddagen var det dags för Joa och Oliver att simma 100m frisim. Både lyckades persa, Joa kom in på 1:11,93 som gav en 59e plats och Oliver hamnade på en 21a plats med tiden 1.07,98. Oliver sänkte sitt pers med 2,5sekunder och Joa med närmare sekunden.

Amandas simmade 50m fjärilsim och nådde en 67e plats i F11-klassen på tiden 43,97, vilket var pers med nästan 3 sekunder!

Flicklaget

Flicklaget, Nova Larsson, Theresia Lindholm, Amanda Ahinko och Fia Metsola. Joa är ivrig som påhejare!

Stafetten för tjejerna i 4x100m frisim började med att Fia Metsola simmade första sträckan och öppnade på 1:28,80, som var endast 6/100 från hennes tidigare personliga rekord. Sedan var det Amanda, som lite tidigare hade simmat 50m fjärilsim, Theresia på den tredje sträckan och Nova Larsson som ankare. Tjejerna simmade in på 5:57,14 ett nytt åldersklassrekord i F12.

Söndagen inleddes med en god sovmorgon, därefter var det dags för Nova, Amanda och Milo på 100m bröstsim. Nova simmade in på 1:46,21 som var en putsning av hennes tidigare rekord med en dryg tiondels sekund som gav henne en 56e plats i F11. Även Amanda simmade 100m bröstsim och kom in på 1:43,08, som var en förbättring på hennes tidigare personliga rekord med nästan 1,7 sekunder! Tiden gav henne en 44e plats.

Efter att ha fått vila på eftermiddagspasset på lördagen var Milo redo för sitt 100m bröstsim. Efter att ha satt på honom alla kläder han hade, och mössa, var han varm och redo för sitt sista lopp på årets Rollo. Då det var dags för hans lopp tog han av sig kläderna i sista stund, för att hålla värmen så mycket som möjligt och hoppade sedan i och kom i mål på 1:39,52, som var pers med över 3 sekunder och gav en 28e plats bland tolvåringarna.

Sedan var det dags för Theresia och duetten Joa och Oliver igen. Denna gång var det 100m fjärilsim. Theresia simmade ett bra och fint lopp och kom in på tiden 1:36,19, strax över sitt pers, tiden gav henne en 54e plats i F12-klassen.

Killarna simmade sina lopp bra och Joa kom in strax över pers med tiden 1:38,11. Detta gav honom en 38e plats. Oliver simmade som sagt bra, men lyckades diska sig med att röra foten precis innan starten.

Fia var sist ut på söndagsförmiddagen. Taggad och redo hoppade hon i på 50m frisim och kom i mål på 37,03, krossade hennes tidigare rekord med nästan 2,5s!

Som första gren på den varma söndagseftermiddagen simmade Oliver 100m bröstsim och han simmade loppet med bra teknik och var stilla i starten. Men sedan i målgången hände något och han blev diskad för sin målgång.

Rollo gick utmärkt, med nya pers och flera erfarenheter rikare!